Perinteiset ja turvalliset tarjottavat synttäreille

keskiviikko 28. syyskuuta 2016
Silloin kun elämä on kiireistä ja täynnä menoja ja pitää vielä järjestää synttärijuhlat, niin helpointa ja turvallisinta on tehdä tuttuja ja takuuvarmoja tarjottavia. Näin teimme, kun juhlimme poikamme 9-vuotissynttäreitä. Viime viikolla mies oli enemmän poissa kuin kotona. Muillakin perheenjäsenillä menoja riitti lähes jokaiselle päivälle. Viikon ainoana vapaapäivänä kerrostalo kolmioomme saapui vieraaksi 5 aikuista ja 1 lapsi. Lapsia meiltä löytyykin jo neljä omasta takaa.   
 
 



Kun kaivoin vakkari suolaisen piirakan reseptiä esiin ja luin lehtileikkeen otsikon: "Näitä kehtaa tarjota vieraillekin", niin mietin että kehtaako näitä todella tarjota vieraille vuodesta toiseen?! Jo hieman kellastunut Etelä-Suomen Sanomien sivu on vuodelta 2009.







Feta-tomaattipiirakan lisäksi tarjolla oli coctail-piirakoita ja anopin ohjeella tehtyä mustikkapiirakkaa. Synttärikakkuna oli mutakakku, jota meidän juhlissa on tarjottu jo vuosien ajan. Mutakakku rakkauteni on alkanut Frödingen pakaste kakulla. Joskus K-kaupan ruokalehdessä oli mutakakun ohje ja sen löytämisen jälkeen mutakakusta tuli vakituinen tarjottava poikien synttäreille. Mutakakku on nimittäin myös molempien poikien suosikki. Ihan viimeiset vuodet olen tehnyt kakun Olga Temosen suklaakakun ohjeella, joka löytyy Emäntänä Olga - keittokirjasta. Kakkuun tulee vain ruokalusikallinen jauhoa. Tällä kertaa tein kuitenkin mutakakun perinteisesti Pirkan ohjeella, joka muuten löytyy TÄÄLTÄ!



Yleensä juhliin kokeilen myös joitain uusia reseptejä ja lisänä ehkä yksi tai kaksi "vanhaa" reseptiä. Tällä kertaa en kokeillut mitään uutta. Tässä teillekin mustikkapiirakan ja Feta-tomaattipiirakan ohjeet.


Mustikkapiirakka
 
125 g rasvaa (käytän voita)
1,25dl sokeria
1 muna
vaniljasokeria
175 g jauhoja
(vehnäjauho, kauralese, hiivaleipä, sämpyläjauho ym. Sekoitus sen mukaan, mitä kaapista löytyy)
 
Täyte: 
1 purkki kermaviiliä tai maitorahkaa tai sekoitusta
1 muna
0,5 dl - 1dl sokeria
vaniljasokeria
mustikoita
 
Vatkaa rasva, sokeri ja kananmuna. Lisää jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe. Levitä taikina pyöreään piirakkavuokaan.Valmista täyte sekoittamalla aineet keskenään. Lisää täyte ja mustikat piirakkavuokaan. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia. Jos tuplaat määrät saat pellillisen piirakkaa.
  
 
 
Välimerellinen piirakka
 
Pohja:
100 g voita
2 dl jauhoja (sekoitan eri jauhoja)
2 rkl vettä
 
Täyte:
1,5 dl aurinkokuivattuja tomaatteja
200g ranskankermaa
2 munaa
1 dl ruokakermaa
1 tl timjamia
ripaus mustapippuria
200 g fetajuustoa
1/2 dl tuoretta, silputtua basilikaa
12 kirsikkatomaattia
 
Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Paista pohjaa 200 asteessa 10 minuuttia. Asettele pohjan päälle fetajuustokuutiot, viipaloidut aurinkokuivatut tomaatit ja basilikasilppu. Kaada päälle muna-ranskankerma-kerma-seos. Painele pinnalle vielä kirsikkatomaatin puolikkaita. Jatka kypsentämistä vielä noin 30 minuuttia.
 
(Kuvissa piirakka ei näytä niin hyvältä kuin yleensä. En laittanut täytteitä siinä järjestyksessä kun ohjeessa lukee.)
 
 




Onko teillä joitain takuuvarmoja reseptejä, joiden mukaan tulee leivottua vuodesta toiseen? Saa vinkata! Meillä juhlitaan synttäreitä neljä kertaa vuodessa, joten kaikki vinkit ovat tervetulleita!

6 kommenttia

  1. Nam kun tuo mustikkapiirakka näyttää hyvältä!!!
    Mulla on aina sama pohdinta päällä kun synttärit lähestyy. Jotenkin kun vieraat on suurin piirtein ne samat joka synttäreillä,niin olis kiva tarjota jotain uutta...mutta pääsin sit kuitenkin niihin tuttuihin ja turvallisin! !Meiltä löytyy melkein aina kinkkuvoileipäkakku ja perus täytekakku. Lisäksi teen jonku hyydykekakun ja muffinssia tai esim kinderpiirakkaa. Kinderpiirakka on ollut nyt varmaan kolmisen vuotta vakio tarjottava,sitä jo muksutki aina odottaa!
    Onnea 9-vuotiaalle:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvältä kuulostaa teidän tarjottavat! Meillä vieraat osaa jo odottaa mutakakkua poikien synttäreille. Nuorin on syntynyt heinäkuussa, joten hänellä on aina ollut mansikkakakku. Eskarilainen ei tykkää suklaasta. Hän on usein toivonut sitruunamuffinsseja. Lapset saavat siis itse toivoa tarjottavia meillä. Ei ole sentään kaikilla synttäreillä ihan samat tarjottavat.

      Poista
  2. Tuo välimerellinen piirakka kuulostaa tosi herkulliselta ja mutakakkuakin olen tehnyt blogisi innoittamana - hyvää oli :). Meillä tykätään myös sacher-kakusta, jota lapset yleensä toivovat juhliin. Ja erilaiset muffinssit on myös helppoja ja hyviä tarjottavia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Välimerellinen piirakka on kyllä hyvää! Minä en ole koskaan tehnyt Sacher-kakkua. Anoppi tekee sitä aina joulun aikaan.

      Poista
  3. Herkullisia tarjottavia. Suolaista piirakkaa voisikin tehdä nyt viikonloppuna.
    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suolaiset piirakat on kyllä hyviä! Mukavaa viikonloppua!

      Poista

Instagram